Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    500 g
  • baby szpinak

    1 opakowanie
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • czosnek

    3 ząbki
  • śmietanka 18%

    200 mililitrów
  • serek topiony śmietankowy

    1 długi
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym foto

Kurczaka porcjujemy na małe kotleciki, posypujemy solą i smażymy na złoto. Zdejmujemy z patelni zostawiając tłuszcz oraz sos z mięsa.

Krok 2 - Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym foto

Następnie na tę samą patelnię wrzucamy  masło i podsmażamy na nim szpinak. Obficie doprawiamy – zwłaszcza czosnkiem i czarnym pieprzem.

Krok 3 - Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym foto

Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i pokrojony serek topiony. Całość dusimy, cały czas mieszając. Na koniec do sosu możemy dodać przez sitko odrobinę mąki, aby zagęścić sos - ale nie jest to konieczne. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.

Krok 4 - Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym foto
Kurczaka wkładamy do sosu i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 17.01.2014 10:43
i bardzo szybko się robi
plocia 16.01.2014 22:02
Już się głodna zrobiłam, apetycznie wyglądają te piersiątka
Rafał10 20.02.2013 22:41
mmm ślinka cieknie
babajaga1969 09.02.2013 18:34
pysznie musi smakować białe mięsko w szpinakowym sosie :)
DOROTA/PATI197799 09.02.2013 08:08
fajny przepis
jordi 09.02.2013 01:43
świetny przepis
magdziorka6 08.02.2013 21:58
hmmm....kuszące
kokoszka 08.02.2013 21:07
dobre
artur7 08.02.2013 20:35
lubię szpinak
wyattearp 08.02.2013 20:08
bardzo fajny przepis i pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat