Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym

Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    500 g
  • przyprawa uniwersalna

  • baby szpinak

    1 op
  • masło

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

  • śmietanka uht

    200 ml
  • serek topiony śmietankowy

    1 długi
  • mąka

    do zagęszczenia sosu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym foto
Kurczaka porcjujemy na małe kotleciki, posypujemy przyprawą uniwersalna i smażymy na złoto.
Krok 2 - Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym foto
Następnie na tą samą patelnię wrzucamy odrobinę masła i podsmażamy na nim szpinak. Obficie doprawiamy – zwłaszcza czosnkiem.
Krok 3 - Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym foto
Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i pokrojony serek topiony. Całość dusimy, cały czas mieszając. Na koniec do sosu możemy dodać przez sitko odrobinę mąki, aby zagęścić sos.
Krok 4 - Piersi z kurczaka w sosie szpinakowo - śmietanowym foto
Kurczaka wkładamy do sosu i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaniMISIOWA

17.01.2014 10:43
i bardzo szybko się robi

plocia

16.01.2014 22:02
Już się głodna zrobiłam, apetycznie wyglądają te piersiątka

Rafał10

20.02.2013 22:41
mmm ślinka cieknie

babajaga1969

09.02.2013 18:34
pysznie musi smakować białe mięsko w szpinakowym sosie :)

DOROTA/PATI197799

09.02.2013 08:08
fajny przepis

jordi

09.02.2013 01:43
świetny przepis

magdziorka6

08.02.2013 21:58
hmmm....kuszące

kokoszka

08.02.2013 21:07
dobre

artur7

08.02.2013 20:35
lubię szpinak

wyattearp

08.02.2013 20:08
bardzo fajny przepis i pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat