Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
piersi z kurczaka
500 g -
baby szpinak
1 opakowanie -
masło
2 łyżki -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
czosnek
3 ząbki -
śmietanka 18%
200 mililitrów -
serek topiony śmietankowy
1 długi -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Kurczaka porcjujemy na małe kotleciki, posypujemy solą i smażymy na złoto. Zdejmujemy z patelni zostawiając tłuszcz oraz sos z mięsa.

Następnie na tę samą patelnię wrzucamy masło i podsmażamy na nim szpinak. Obficie doprawiamy – zwłaszcza czosnkiem i czarnym pieprzem.

Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i pokrojony serek topiony. Całość dusimy, cały czas mieszając. Na koniec do sosu możemy dodać przez sitko odrobinę mąki, aby zagęścić sos - ale nie jest to konieczne. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.

Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się