Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka duża 1 podwójna
pieczarki 0,5 kg
cebula pół szt
śmietana 30% 1 kartonik
mąka na oko
ziemniaki na oko
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Do sosu:

1 pierś podwójną pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i delikatnie majerankiem

pieczarki pokroić w plasterki

cebula pokroić w kostkę

ziemniaki - tyle ile kto lubi, ja jestem ziemniakożerna :)) - ugotowałam i podusiłam ze śmietanką i masłem na puree.

Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy,

piersi z kurczaka podsmażamy krótko na drugiej patelni, po czym przekładamy na patelnię z pieczarkami. Wszystko zalewamy śmietanką i dusimy ok 20 minut.

Na końcu dodajemy zaklepkę i doprawiamy do smaku. Podajemy z duszonymi ziemniakami :)) lub jak kto woli z makaronem. Smaczności!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

trufelek 15.11.2012 18:22
śmietanka mała - 200 gr. Zaklepkę robię z małej ilości śmietanki + trochę wody, do tego dodaję 1 łyżkę płaską mąki - mieszam i dodaję do sosu, również mieszając :)) Smacznego!
SmacznaPyza 14.11.2012 11:39
u mnie kartoniki śmietany są ok. 200g do 1 litra - ile ma jej być? co to jest zaklepka - jak i z czego ją zrobić?
pajbek 13.11.2012 22:27
Nic dodać, to po prostu moje jedzonko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak