Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka w sosie paprykowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółta papryka 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
oliwa 5 łyżek
czosnek 2 ząbki
piersi z kurczaka 4 sztuki
cytryna 1/2 sztuki
sól
pieprz
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka w sosie paprykowym

Rozgrzałam grill. Papryki pokroiłam na ćwiartki,usunęłam gniazda nasienne i ułożyłam skórą do góry na blasze. Obok ułożyłam papryczkę chili.Piekłam 15 minut aż skórka się zmarszczyła i odstawała od miąższu. Obróciłam chili w trakcie pieczenia na drugą stronę. Do dużej miski wlałam pół łyżki oliwy z oliwek,a resztę oliwy dodałam do małej miski. Obrałam czosnek i wycisnęłam po jednym ząbku do każdej miski. Do dużej miski wrzuciłam piersi z kurczaka i wymieszałam .Doprawiłam solą,pieprzem,po czym ułożyłam skórą do góry na grillu obok papryki.Piekłam 6-7 minut,następnie obróciłam na drugą stronę. Paprykę i chili przełożyłam do miseczki,przykryłam i odstawiłam.Kiedy mięso się skończyło piec,wycisnęłam sok z połowy cytryny do salaterki, dodałam sól i pieprz do smaku.Obrałam upieczone papryki i pokroiłam je w drobną kostkę.Obrałam chili,przekroiłam na pół,usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w drobną kostkę. Wymieszałam z oliwą w salaterce i podawałam jako sos do polania piersi z kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak