Piersi z kurczaka faszerowane szynką, pieczarkami i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Piersi z kurczaka faszerowane szynką, pieczarkami i serem pleśniowym, suszonymi pomidorami i kaparami w towarzystwie sosu jogurtowo-czosnkowego - pyszny pomysł na obiad ze Smakiem!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    4 sztuki

Marynata:

  • olej rzepakowy

    1/3 szklanki
  • Musztarda czosnkowa Prymat

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Prymat

    2 łyżki

Farsz:

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • szynka

    100 gramów
  • pieczarki

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser pleśniowy

    100 gramów
  • pomidory suszone z czosnkiem Smak

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    do smażenia roladek

Sos:

  • szczypiorek

    1 pęczek
  • jogurt grecki

    200 mililitrów
  • majonez

    2 łyżki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    4 ząbki

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Sos:

Posiekać szczypiorek, zmiażdżyć czosnek. Wszystkie składniki sosu połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Marynata:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, nacieramy osuszone i nacięte wzdłuż piersi z kurczaka.

Farsz:

Pokroić drobno szynkę, pieczarki, cebulę, czosnek, suszone pomidory.  Na patelni na rozgrzanym maśle smażymy szynkę, pieczarki, cebulę, czosnek i doprawiamy do smaku. Ostudzone pieczarki z szynką przekładamy do miski dodajemy pokruszony ser pleśniowy, pomidory, kapary, natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Farszem nadziewamy marynowane piersi z kurczaka, spinamy wykałaczką, smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor,  układamy w pojemniku żaroodpornym i wkładamy do pieca na 10-15 minut temperaturze 180°C.

Po wyciągnięciu układamy mięso na desce na około 5 minut i kroimy w plastry. Podajemy z domowym sosem czosnkowym.

 

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat