odc. 1 Kuchnie Świata

Piersi kurczaka z sezamem i pomarańczami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś kurczaka

    4 szt
  • pomarańcza

    2 szt
  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    0,5 szklanki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • uprażone na suchej patelni ziarna sezamu

    2 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • oliwa

    4 łyżeczki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • cebula czerwona

    1 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze umyć, obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Piersi opłukać, osączyć, każdą przekroić wzdłuż na pół, posypać solą i pieprzem czarnym mielony Prymat, oraz przyprawą uniwersalną Kucharek i sezamem. Smażyć na rozgrzanym maśle po 3-4 minuty z każdej strony i przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, oprószyć papryką ostrą Prymat, wlać sok pomarańczowy, sos sojowy, oliwę, zagotować, włożyć mięso i dusić 5-7 minut. Następnie dodać plastry pomarańczy i dusić jeszcze 2 minut. Ułożyć mięso na pomarańczach i polać sosem. Podawać z kuskusem lub ryżem ugotowanym na sypko i sałatką sezonową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 17.08.2011 10:23
super
Adamorek 20.04.2011 10:47
lubię takie połaczenia
szajba2 22.01.2011 15:19
lubię piersi
Krystyna32 15.01.2011 09:39
smaczne
Babciagramolka 24.12.2010 08:32
Bardzo ciekawy pomysł
Cbeti 30.11.2010 18:05
jutro na obiad drób
Barbara55 05.09.2010 13:54
jedno z najlepszych mięsek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat