Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka w cieście francuskim
Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów w zależności od wielkości piersi i kładziemy na blaszkę posypaną mąką.
Nacinamy ciasto w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok.8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm, pośrodku ciasta mają zostać
4-5 cm niepocięte.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch pieczarki (można je także dać podsmażone z cebulą lub sam plasterek szynki jak kto lubi).
Zaplatamy paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowego kurczaka w cieście smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruche. Można go podawać z sałatką, pieczonymi ziemniakami, frytkami jak kto woli.