Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka w cieście francuskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
ciasto francuskie 1 sztuka
ser żółty 2 plasterki
pieczarki 20 dag
jajko 1 sztuka
oregano
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka w cieście francuskim

Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i oregano.
Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów w zależności od wielkości piersi i kładziemy na blaszkę posypaną mąką.
Nacinamy ciasto w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok.8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm, pośrodku ciasta mają zostać
4-5 cm niepocięte.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch pieczarki (można je także dać podsmażone z cebulą lub sam plasterek szynki jak kto lubi).
Zaplatamy paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowego kurczaka w cieście smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruche. Można go podawać z sałatką, pieczonymi ziemniakami, frytkami jak kto woli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 20.09.2016 22:12
Pyszne danie!
ada.la 20.09.2016 21:35
smaczny obiadek
Madzai 20.09.2016 20:02
Bardzo smaczne :)
Mniam 20.09.2016 19:04
Lubię takiego kurczaka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak