PIERSI KACZKI Z JABŁKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    2 sztuki
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • jabłka

    2 sztuki
  • masło

    100 gram
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kaczki należy naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa.Tak przygotowaną kładziemy skórą do dołu na zimną patelnię i smażymy pozwalając na wytopienie się tłuszczu.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso odwracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy.
Usmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 (stopni) na 6-8 minut.
Do tłuszczu powstałego z wytopienia kaczej skóry dodajemy pokrojone w ósemki jabłka (usuwamy gniazda nasienne ale zostawiamy skórę), pokrojoną w piórka cebulę oraz trochę masła i smażymy.
Jak jabłka się podsmażą, wyjmujemy je.
Do cebuli dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią.Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej wyciągnięte jabłka.
Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami.


Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami.
Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie.
Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem,ziołami prowansalskimi, solą, słodką papryką w proszku, odrobiną chilli i posypać odrobina startego żółtego sera.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marek123 13.12.2020 15:13
UWAGA NA TEN PRZEPIS! Musiałem aż założyć konto, żeby skomentować ten przepis i przestrzec innych przed zmarnowaniem czasu i jedzenia. Autorka, albo nie gotowała dania według swojego przepisu, albo nie wie jak powinna smakować dobrze przygotowana kaczka. Czosnek dodać i smażyć dłuższą chwilę z kaczką? Nie będzie gorzkie? Ile smażyć? Jak powinno wyglądać mięso? Czy jest jakaś szansa, że będzie soczyste i miękkie według tego przepisu? To, że w składzie jest jabłko i pomarańcza o niczym nie świadczy.
Doradca Smaku 14.12.2020 18:06
Rozumiem, że przepis nie przypadł Ci do gustu. Chociaż jego autorka dość szczegółowo opisała sposób przygotowania, być może nie dla każdego jest on wciąż wystarczająco jasny. Dlatego zostanie uzupełniony o brakujące kwestie, które wymieniasz w swojej wypowiedzi. Zachęcam do zapoznania się z innymi przepisami na kaczkę, bo w serwisie jest ich bardzo wiele :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
ppaulina 19.07.2013 21:37
cudnie się prezentuje
PaniMISIOWA 17.02.2013 13:22
pyszny obiadek
Katarzyna26 17.02.2013 12:17
Dziękuję była wyborna :)
marcia7 17.02.2013 11:44
fajny zestaw
PIOTR11 17.02.2013 11:35
apetyczne
Megg 17.02.2013 11:32
oj pyszne :)
msmors 17.02.2013 11:31
smaczne
Agnieszka42 17.02.2013 11:26
JA jeszcze dodaję żurawinę, palce lizać.
Pyszota 17.02.2013 11:16
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat