PIERSI KACZKI Z JABŁKAMI

PIERSI KACZKI Z JABŁKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    2 sztuki
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • jabłka

    2 sztuki
  • masło

    100 gram
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kaczki należy naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa.Tak przygotowaną kładziemy skórą do dołu na zimną patelnię i smażymy pozwalając na wytopienie się tłuszczu.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso odwracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy.
Usmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 (stopni) na 6-8 minut.
Do tłuszczu powstałego z wytopienia kaczej skóry dodajemy pokrojone w ósemki jabłka (usuwamy gniazda nasienne ale zostawiamy skórę), pokrojoną w piórka cebulę oraz trochę masła i smażymy.
Jak jabłka się podsmażą, wyjmujemy je.
Do cebuli dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią.Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej wyciągnięte jabłka.
Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami.


Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami.
Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie.
Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem,ziołami prowansalskimi, solą, słodką papryką w proszku, odrobiną chilli i posypać odrobina startego żółtego sera.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ppaulina

19.07.2013 21:37
cudnie się prezentuje

PaniMISIOWA

17.02.2013 13:22
pyszny obiadek

Katarzyna26

17.02.2013 12:17
Dziękuję była wyborna :)

marcia7

17.02.2013 11:44
fajny zestaw

PIOTR11

17.02.2013 11:35
apetyczne

Megg

17.02.2013 11:32
oj pyszne :)

msmors

17.02.2013 11:31
smaczne

Agnieszka42

17.02.2013 11:26
JA jeszcze dodaję żurawinę, palce lizać.

Pyszota

17.02.2013 11:16
pycha

magdziorka6

17.02.2013 11:04
mięso kaczki jest poprostu wyborne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat