Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kaczki z gruszkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kaczki 800 g
gruszki 500 g
cebula 2 szt
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1/4 łyżeczki
natka pietruszki 1 łyzka posiekanej
Cynamon cały Prymat 1 kawałek
Goździki całe Prymat 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
masło 4 łyżki
cukier 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kaczki z gruszkami

Piersi kaczki natarłem pastą z łyżki soku cytrynowego, dwóch łyżek masła, soli i odrobiny tymianku. Gruszki obrałem, przekroiłem, wypestkowałem, skropiłem sokiem z cytryny.

Na aluminiowej folii rozłożyłem skórki gruszek, a na nich piersi kaczki. Folię zawinąłem. Zapiekałem 50 minut w temp. 140 stopni C.
Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut.

Pozostałe gruszki ugotowałem ok. 3 min. w wodzie z łyżką cukru. Wyjąłem, osączyłem..
Pokrojone piersi kaczki podałem z sosem, obłożyłem ugotowanymi gruszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 11.12.2017 23:26
Dziękujemy :*
Jagódka17
Jagódka17 11.12.2017 22:48
Piękne świąteczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak