Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi bażanta z zielonym pieprzem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 35 dag
sól do smaku
sezam do smaku
bulion 220 ml
masło 2 łyżki
zielony pieprz marynowany 2 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi bażanta z zielonym pieprzem

Kroki postępowania

1
Piersi bażanta nacieramy solą oraz prażonym, zmielonym sezamem. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki.
Krok 1 - Piersi bażanta z zielonym pieprzem foto
2
Piersi obkładamy boczkiem i związujemy nitką.
Krok 2 - Piersi bażanta z zielonym pieprzem foto
3
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy piersi i smażymy z dwóch stron do zarumienienia boczku. Wtedy dodajemy łyżkę masła.
Krok 3 - Piersi bażanta z zielonym pieprzem foto
4
Chwilkę smażymy na maśle po czym wlewamy bulion. Patelnię przykrywamy i piersi dusimy 15 minut. Po tym czasie dodajemy drugą łyżkę masła i wsypujemy zielony pieprz. Dusimy kolejne 10 minut. Następnie pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy sos (możemy wcześniej wyjąć piersi i redukować sam sos).
Krok 4 - Piersi bażanta z zielonym pieprzem foto
5
Tak przygotowane piersi podajemy z boczkiem i polewamy sosem. Smacznego.
Krok 5 - Piersi bażanta z zielonym pieprzem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.03.2014 22:36
Pózno,ale zjadłabym :-)
ben-ka 19.12.2013 21:31
To takie królewskie jedzenie......
Katarzyna/kate1980 23.08.2013 22:08
świetny przepis
2milutka 23.08.2013 21:31
wykwitnie....
paulina2157 23.08.2013 21:30
świetny przepis
Sroczka 23.08.2013 21:07
Doskonały przepis. Porcyjkę bym zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak