Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś zapiekana pod serową pierzynką.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt
cebula 2 szt
pieczarki 200 g
majonez
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
sól
pieprz
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś zapiekana pod serową pierzynką.

Kroki postępowania

1
Filety myjemy, kroimy na pół i lekko rozbijamy.
Opruszamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 1 - Pierś zapiekana pod serową pierzynką. foto
2
Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie i podsmażamy.
Krok 2 - Pierś zapiekana pod serową pierzynką. foto
3
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i dokładamy do cebuli.
Solimy i smażymy do zrumienienia cebuli i odparowania wody z pieczarek.
Krok 3 - Pierś zapiekana pod serową pierzynką. foto
4
Na każdy filet nakładamy łyżeczkę majonezu i rozsmarowujemy go.
Krok 4 - Pierś zapiekana pod serową pierzynką. foto
5
Następnie wykładamy po łyżce cebuli z pieczarkami.
Krok 5 - Pierś zapiekana pod serową pierzynką. foto
6
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut.
Następnie wierzch filetów przykrywamy plastrami żółtego sera i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Krok 6 - Pierś zapiekana pod serową pierzynką. foto
7
Delikatna i bardzo soczysta pierś zapiekana z pieczarkami i cebulą pod serową pierzynką.
Taka wersja filetów jest zdrowsza, bo nie smażona...
Krok 7 - Pierś zapiekana pod serową pierzynką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 11.07.2013 10:04
ale smaki. Do ulubionych
Rafał10 11.07.2013 09:11
ale mam ochotę na taką pierś :) Przepyszna !
Monia 11.07.2013 08:51
I już mam ochotę na obiad (a jest 8:48) hehe ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak