Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka duża 0.5
szynka 1 plaster
ser żółty 2 plasterki
cebula 0,5
masło 2 łyżeczki
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką

Kroki postępowania

1
W piersi z kurczaka ostrym i wąskim nożem robimy po środku, wzdłuż filetu dość szeroki otwór, ale nie docinamy do końca. Na plasterku szynki układamy ser żółty – zawijamy w rulon.
Krok 1 - Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką foto
2
Roladkę z sera i szynki wciskamy we wcześniej przygotowany otwór.
Krok 2 - Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką foto
3
Pierś z kurczaka nacieramy solą morską oraz pieprzem czosnkowym, obkładamy plasterkami cebuli, dodajemy masło i zawijamy szczelnie w aluminiową folię. Tak przygotowaną pierś z kurczaka piekłam 40 minut w temp. 170*.
Krok 3 - Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką foto
4
Dodatkowo:
100 gram kasza jęczmienna perłowa
200 gram maślaki
200 ml śmietany 30%
1,5 cebuli
1 łyżka masła
przyprawy

Cebule kroimy w zgrabną kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem pieprzu i soli do czasu aż się ładnie zarumieni, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze części maślaki – smażymy jeszcze 5 minut, następnie dolewamy nieco wody, a gdy całkiem odparuje to wlewamy śmietankę, ponownie doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu ciągle mieszając trzymamy sos tak długo aż zgęstnieje. Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Krok 4 - Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką foto
5
Na talerzu układamy kaszę jęczmienną, sos grzybowy oraz plastry upieczonej piersi kurczaka – pyszny obiad gotowy!
Krok 5 - Pierś z piekarnika nadziana serem i szynką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 12.02.2014 11:48
no wspaniałe
agnieszka214 12.02.2014 10:46
bardzo smaczne
Joannasz3190 12.02.2014 10:42
Pięknie podane :)
Pyszota 12.02.2014 10:12
wygląda smacznie
Cranberry 12.02.2014 10:11
Pysznie jak zwykle u Ciebie :)
Megg 12.02.2014 09:58
wyśmienite mięsko
Paolcia 12.02.2014 08:22
mmm smacznie wygląda :)
ada.la 12.02.2014 08:06
wspaniały obiad
gosia1988 12.02.2014 08:03
ale pyszności :)
agnieszka131919 12.02.2014 08:03
apetycznie wygląda
Mysiunia 12.02.2014 08:02
Oj pyszne to było :) Robiłam w niedziele na obiad - mój narzeczony zjadł dosłownie wszystko co miał na talerzu :):)
Janina 12.02.2014 07:58
Świetne mięsko;)
Czyki 12.02.2014 07:56
Jeżeli to tak smakuje, jak wygląda, to ja zabieram ten talerzyk:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak