Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z warzywami z szybkowaru
1. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na średniej wielkości kawałki. Przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, a następnie delikatnie podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
2. Podsmażoną pierś wymieszać z częścią pietruszki i czosnku niedźwiedziego a następnie przełożyć na dno szybkowaru, oprószyć chili.
3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć i przełożyć łącznie z tłuszczem z patelni na mięso.
4. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki wyłożyć na kurczaka, delikatnie oprószyć solą, pieprzem, kminkiem i pietruszką i na nie wyłożyć warstwę marchewki i również delikatnie przyprawić.
5. Na samym wierzchu położyć pokrojonego na średniej wielkości kawałki selera naciowego.
6. Dno szybkowaru powinno być zakryte niewielką ilością płynu, który wydobył się z mięsa, jeśli jego nie ma, należy dolać ze 100-150 ml wody, aby mogła wytworzyć się para i ciśnienie w szybkowarze. Nie dodawać zbyt dużo płynu, gdyż wytworzy się on w czasie gotowania z mięsa i będzie wystarczająca jego ilość.
7. Zamknąć dokładnie szybkowar i od czasu, gdy zacznie przez wentyl wydobywać się para, gotować na średniej mocy 12 minut, po tym czasie wyłączyć i odczekać około 10 minut i spuścić powietrze lub do czasu, aż szybkowar sam się otworzy.