Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z warzywami z szybkowaru

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 600 gramów
marchew 3 sztuki
seler naciowy 5 sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka (lub świeża)
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
kminek Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
chili Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
ziemniaki 400 gramów

Porada

W kurczaku i warzywach jest mało wyczuwalna sól, więc osoby lubiące potrawy bardziej słone powinny dodać jej nieco więcej.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z warzywami z szybkowaru

1. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na średniej wielkości kawałki. Przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, a następnie delikatnie podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.

2. Podsmażoną pierś wymieszać z częścią pietruszki i czosnku niedźwiedziego a następnie przełożyć na dno szybkowaru, oprószyć chili.

3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć i przełożyć łącznie z tłuszczem z patelni na mięso.

4. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki wyłożyć na kurczaka, delikatnie oprószyć solą, pieprzem, kminkiem i pietruszką i na nie wyłożyć warstwę marchewki i również delikatnie przyprawić.

5. Na samym wierzchu położyć pokrojonego na średniej wielkości kawałki selera naciowego.

6. Dno szybkowaru powinno być zakryte niewielką ilością płynu, który wydobył się z mięsa, jeśli jego nie ma, należy dolać ze 100-150 ml wody, aby mogła wytworzyć się para i ciśnienie w szybkowarze. Nie dodawać zbyt dużo płynu, gdyż wytworzy się on w czasie gotowania z mięsa i będzie wystarczająca jego ilość.

7. Zamknąć dokładnie szybkowar i od czasu, gdy zacznie przez wentyl wydobywać się para, gotować na średniej mocy 12 minut, po tym czasie wyłączyć i odczekać około 10 minut i spuścić powietrze lub do czasu, aż szybkowar sam się otworzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 22.01.2017 09:35
ALE PYSZNE
RenataZ-et 20.01.2017 14:36
apetyczne danie
Futka 20.01.2017 13:46
Pyszne i pożywne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak