Rozpoczynamy od sosu: na 1 łyżce oleju smażymy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Po chwili, gdy się zrumienią, dodajemy całą puszkę pomidorów. Można podlać trochę wodą. Myjemy 4 listki bazylii, drobno siekamy i dodajemy do sosu. Przyprawiamy całość papryką ostrą, solą ziołową i czosnkiem. Dodajemy jeszcze umytą, obraną i startą na tarce marchewkę. Dusimy do miękkości ok. 20 minut. Po tym czasie miksujemy sos blenderem na gładką masę, następnie zagotowujemy w garnku, dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze przez chwilę na malutkim ogniu. Sos można podlać wodą, by było go więcej, ale nie może być rzadki.
W tym czasie kroimy pierś z kurczaka na kostkę, wrzucamy na suchą patelnię. Dokładnie mieszamy z posiekaną drobniutko bazylią, papryką ostrą, solą ziołową i olejem. Smażymy do miękkości, można podlać trochę wodą i przykryć pokrywką.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy makaron polany sosem, a na wierzch kładziemy kawałki kurczaka. Smacznego!