Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z musem jabłkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 60 dag
jabłko 5 sztuk
cukier opcjonalnie do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
jaja do panierki
ziemniaki ugotowane 120 dag
woda 1/5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z musem jabłkowym

Z racji, że robiłam ciasto jabłkowo-cukiniowe, wykorzystałam zrobiony mus z jabłek do pierśi z kurczaka. Tu podałam przykładowe propocje gdyby ktoś robił sam.
Jabłka obieramy ze skórki, przekrajamy na pół, wycinamy "ogryzek" , pozostałą część jabłka kroimy w małą kostkę. Wstawiamy w malutkim garnku na ogien dodając wodę, mieszamy co chwilę, przesmażamy aż jabłka będą miekkie, ewentualnie na samym końcu ugniatamy je na jednolitą masę.

Pierś z kurczaka płuczemyi i kroimy na porcje. Tłuczkiem ubijamy na kotlety z jednej i drugiej strony. Z brzegu układamy porcję musu i zwijamy delikatnie w roladkę. Dokładnie zawijamy boki, by jabłka podczas smażenia piersi nie wypłyneły nam na patenię. Spinamy także dodatkowo wykałaczkami, ja użyłam połówek wykałaczek by nie przeszkadzały podczas smażenia. Obtaczamy w rozmieszanym jajku, a następnie w bułce. Smażymy na małym ogniu na tłuszczu. Możemy je podawać nawet z ziemniakami ugotowanymi osolonej wodzie (wcześniej obrane i opłukane), i utłuczone. Można je także jeść z ryżem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 04.04.2013 20:41
wygląda bosko
kasiek 03.01.2013 23:37
ciekawe
Goya 24.11.2012 13:36
super
Simeo 24.11.2012 13:33
apetyczne
jasiek 23.11.2012 23:14
ale smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak