Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-oliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    60 dag
  • sól

  • masło

    3 łyżki
  • por

  • mąka

    1 łyżki
  • śmietana

    1 szklanka
  • pieprz

  • starty ser

    3 łyżki
  • oliwki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i obsmażyć na maśle ze wszystkich stron. Mięso wyjąć z patelni. Na tłuszcz pozostały ze smażenia wrzucić oliwki i pokrojony por, oprószyć mąką, zrumienić i po chwili zalać śmietaną. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Garnek z sosem zdjąć z ognia, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać. Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem, przykryć i zapiekać ok. 15 minut w temp. 210 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kamila/kami007 21.11.2011 18:06
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat