Pierś z kurczaka w sosie sezamowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 kg
  • czosnek

    5 ząbków
  • rum

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • papryka

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • skórka z cytryny

    0,5 łyżeczki
  • mleczko kokosowe

    0,5 szklanki
  • olej sezamowy

    0,5 szklanki
  • curry

    do smaku
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • kolendra

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, zalać rumem i odstawić na 2 h. Olej wlać do garnka, włożyć posiekaną cebulę, imbir, papryki, podsmażyć następnie dodać kurczaka z marynaty i usmażyć. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
\"Sos sezamowy\"
Do rondla wlać olej sezamowy, mleczko kokosowe, dodać curry w proszku, sól, pieprz, mąkę rozprowadzoną w 2 łyżkach wody, gotować przez 15 minut. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.
Mięso z kurczaka wyłożyć na półmisek i oblać sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 09.07.2012 17:51
super
Monika193 12.12.2010 09:51
super taka pierś w sezamie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat