Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Piersi z kurczaka w cieście

pierś z kurczaka 4 sztuki pojedyncze
ciasto francuskie 1 płat
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

sos czosnkowy

majonez 6-7 łyżek
śmietana 18 proc 3 łyżki
ząbki czosnku 2-3 ząbki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka oczyścić, posypać z wierzchu solą i pieprzem.
Krok 1 - Pierś z kurczaka w cieście francuskim foto
2
Tłuszcz rozgrzać na patelni, układać piersi z kurczaka, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, podlać gorącą wodą, tak by były do połowy przykryte, dusić do miękkości ok 30 min.
Krok 2 - Pierś z kurczaka w cieście francuskim foto
3
Płat ciasta francuskiego rozłożyć, posypać ostrą papryką, ułożyć przestudzoną pierś z kurczaka, zwinąć ciastem do jego połowy, podobnie postąpić z drugą stronę zawijając ciasto w tzw kopertę. Boki ciasta zawinąć pod spód. Z wierzchu ciasto delikatnie naciąć.
Krok 3 - Pierś z kurczaka w cieście francuskim foto
4
Zawinięte piersi w ciasto francuskie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu ostrą papryką. Piec ok 30 min góra-dół w temp 180 st C.
Krok 4 - Pierś z kurczaka w cieście francuskim foto
5
Wykonać sos czosnkowy: majonez połączyć ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku, schłodzić w lodówce.
Krok 5 - Pierś z kurczaka w cieście francuskim foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 28.01.2016 21:13
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak