PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kaczki

    200 g (ze skórą)
  • masło

    125 g
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • rozmaryn

  • kasza jęczmienna

    100 g

Sos

  • kurki

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • masło

    3 łyżki
  • bulion drobiowy

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    4 łyżki
  • natka pietruszki

  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM foto
Sos: Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone kurki, dodać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką, natkę z pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.
Ugotować kaszę jęczmienną według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2 - PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM foto
Przygotowanie kaczki: Pierś z kaczki umyć pod zimną wodą, oczyścić ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Osuszoną pierś przyciąć tak aby skóra zakrywała całe mięso, i naciąć skórę w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć do momentu aż skóra piersi będzie twarda, brązowa i chrupiąca.
Krok 3 - PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM foto
Następnie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło.Po tym czasie pokroić pierś na plastry, ułożyć na kaszy i polać sosem kurkowym. Smacznego !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 16.02.2016 19:17
pysznie i aromatycznie
Renata9 16.02.2016 17:10
Taką kaczuszkę to bym zjadła :-)
Agnieszka-87-25 16.02.2016 15:06
superowe jedzonko
VioletoweKucharzenie 16.02.2016 14:40
smakowita kaczuszka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat