Pierś z gęsi

Pierś z gęsi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z gęsi

    1 kg
  • ziemniaki

    4 szt
  • por

    1 szt
  • śmietana

  • oliwa

  • majeranek

  • czosnek

  • rozmaryn do ziemniaków

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś z gęsi foto
Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nakrawamy skórkę
Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi.
Zamarynowana pierś pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Krok 2 - Pierś z gęsi foto
Włożyć do teflonowego rondla skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu bez dodawania tłuszczu. Skóra będzie się wytapiać i nic się nie przypali. Gdy skóra będzie już wyraźnie zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20-30 min w piekarniku nastawionym.
Krok 3 - Pierś z gęsi foto
i tak z 1kg piersi wyszły 2 małe kawałki mięsa gęsiego:)
Całość podana z przepyszną surówka z pora i pieczonymi ziemniaczkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

09.11.2016 17:13
pięknie wygląda

Ada-Gaba

21.06.2015 20:05
pyszny obiadek

ben-ka

02.04.2015 13:58
Muszę zacząć i ja kupować gęś, bardzo lubię kaczkę,a z gęsią jakoś mi nie po drodze.

wioleczka83

04.10.2014 20:19
świetny przepis na niedzielny obiad

Marlenka.S

03.12.2013 18:25
pyszne i zdrowe mięso

malaczarna23

03.12.2013 17:00
pyszny obiadek:)

2milutka

03.12.2013 16:43
smaczne musi byc;)

gosia561

03.12.2013 13:30
zrobię taką na święta

Krzysztof15

03.12.2013 13:10
bardzo lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat