Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki ze szpinakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

szpinak świeży 30 dkg
cebula biała 1/2 sztuki
oliwa 3-4 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
jajko 1 sztuka
zielenina według uznania
sól do smaku
pieprz do smaku

ciasto pierogowe

mąka pszenna 60 dkg
wrzątek 100 ml
masło lub margaryna 1/8 kostki
sól do smaku

Porada

Pierogi podajemy polane masełkiem z przysmażoną cebulką, lub przysmażoną bułką tartą, ewentualnie krótko podsmażamy je na odrobinie masełka.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze szpinakiem

Mąkę sparzamy gorącą wodą, siekamy nożem. Dodajemy odrobinę soli i margarynę i...wyrabiamy rękoma, aż masa stanie się gładka.
W międzyczasie obgotowujemy lekko szpinak, studzimy nieco. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulkę, podsmażamy, posypujemy niewielką ilością maki, chwilę rumienimy, po czym dodajemy pokrojony szpinak i ewentualnie posiekaną zieleninę (natka pietruszki, koperek). Całość podsmażamy, mieszając. Przekładamy farsz do głębszego naczynia, trochę studzimy, dodajemy jajko i przyprawy, dobrze mieszamy.
Ciasto na pierogi wałkujemy do średniej grubości , wykrawamy porcje miseczką lub szklanką (w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać), na każdą kładziemy odpowiednią ilość farszu szpinakowego, dokładnie sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 21.07.2015 17:52
Dobre pierożki :)
Czarnula666 21.07.2015 16:03
Pyszności !!! :)
jagoda5913 21.07.2015 12:18
Pyszne danie
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 23:24
same pyszności :)
Róża1 20.07.2015 22:35
ale pyszności !!!!!!!!!!!! poproszę o jednego :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak