Pierożki ze szpinakiem

Pierożki ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • szpinak świeży

    30 dkg
  • cebula biała

    1/2 sztuki
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • zielenina

    według uznania
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku

ciasto pierogowe

  • mąka pszenna

    60 dkg
  • wrzątek

    100 ml
  • masło lub margaryna

    1/8 kostki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę sparzamy gorącą wodą, siekamy nożem. Dodajemy odrobinę soli i margarynę i...wyrabiamy rękoma, aż masa stanie się gładka.
W międzyczasie obgotowujemy lekko szpinak, studzimy nieco. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulkę, podsmażamy, posypujemy niewielką ilością maki, chwilę rumienimy, po czym dodajemy pokrojony szpinak i ewentualnie posiekaną zieleninę (natka pietruszki, koperek). Całość podsmażamy, mieszając. Przekładamy farsz do głębszego naczynia, trochę studzimy, dodajemy jajko i przyprawy, dobrze mieszamy.
Ciasto na pierogi wałkujemy do średniej grubości , wykrawamy porcje miseczką lub szklanką (w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać), na każdą kładziemy odpowiednią ilość farszu szpinakowego, dokładnie sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek.

Pierogi podajemy polane masełkiem z przysmażoną cebulką, lub przysmażoną bułką tartą, ewentualnie krótko podsmażamy je na odrobinie masełka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

21.07.2015 17:52
Dobre pierożki :)

Czarnula666

21.07.2015 16:03
Pyszności !!! :)

jagoda5913

21.07.2015 12:18
Pyszne danie

Marta Ryżek-Kalkowska

20.07.2015 23:24
same pyszności :)

Róża1

20.07.2015 22:35
ale pyszności !!!!!!!!!!!! poproszę o jednego :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat