Pierożki z truskawkami

Pierożki z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • woda gorąca

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • truskawki świeże

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, zaparzyć wodą, dodać jajko, sól i 2 łyżki oleju. Zagnieść ciasto, wykrawać literatką, nakładać truskawki, zaklejać.
Do rondla wlać wodę, posolić, dać łyżkę oleju i zagotować. Na Wrzątek wrzucać pierożki, zamieszać i delikatnie delikatnie gotować. Jak pierogi wypłyną na wierzch, po 2 minutach wyjmować czerpakiem, rozłożyć na talerze.
Śmietanę połączyć z cukrem i ubić aż się usztywni. Nałożyć na pierożki i podawać. Smacznego ;))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

18.06.2016 16:16
Ulubione pierogi mojego męża :)

Ela427

08.06.2016 21:47
pyszne mniam

ada.la

06.06.2016 08:07
uwielbiam takie pierogi

Bernadeta1

05.06.2016 20:06
Ale mi narobiłaś smaków, pychotka

mysza75

05.06.2016 18:30
moje ulubione pycha

Wacław

05.06.2016 16:09
moje ulubione pierogi :-)

jagoda5913

05.06.2016 14:50
pyszne pierogi

2milutka

05.06.2016 14:40
Co może być lepszego ? pycha!

ilka01

05.06.2016 13:15
uwielbiam :)

Mniam

05.06.2016 13:07
Mam zamiar też zrobić pierogi z truskawkami, zanim skończy się na nie sezon :) pyszne są.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat