Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z suszonymi śliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło miękkie 50 g
woda ciepła 1 szklanka
jajko 1 szt.
sól 1 płaska łyżeczka
śliwki suszone 500 g

Porada

Gotowe pierożki możemy dodać do wigilijnego barszczu wraz z uszkami, a nie od święta podawać je z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z suszonymi śliwkami

Kroki postępowania

1
Propozycja na małe urozmaicenie wigilijnego barszczu lub finezyjny dodatek do pierogowej tacy świątecznej. Te smakowite mini pierożki świetnie poprawiają trawienie, co z pewnością przyda się podczas świątecznego ucztowania :)

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki sparzamy wrzątkiem, studzimy i osuszamy, a następnie przygotowujemy ciasto pierogowe z maślaną nutą (ostatnio moje ulubione :D ). Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, miękkie masło oraz jajko i podlewamy ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk, będzie gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy koła za pomocą małej szklanki. Na każde koło układamy suszoną śliwkę.
Krok 1 - Pierożki z suszonymi śliwkami foto
2
Koła powinny mieć małą średnicę (u mnie 6 cm) oraz być nieco grubsze od klasycznych, dzięki czemu świetnie będziemy mogli otoczyć nimi śliwki.

* Prezentowane ciasto jest idealne do lepienia, ponieważ poprzez odpowiednią elastyczność nie rwie się oraz ułatwia klejenie.
Krok 2 - Pierożki z suszonymi śliwkami foto
3
Pierożki lepimy i układamy na lnianej ściereczce (możemy je przykryć, aby nie wysychały).
Krok 3 - Pierożki z suszonymi śliwkami foto
4
Uformowane pierożki wrzucamy partiami na osolony wrzątek, do którego dodajemy łyżeczkę masła lub oleju i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, a następnie odcedzamy i odstawiamy do odpowiedniego stężenia ciasta.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Pierożki z suszonymi śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 11.01.2016 15:43
zachycajacy smak
pestka 22.12.2015 12:53
bardzo lubię takie pierogi
Janina 21.12.2015 20:38
Moje ulubione pierożki;))
IKrakowianka 21.12.2015 18:14
super pierożki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak