Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z rabarbarem i pomarańczą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 4 szklanki
cukier kryształ 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
drożdże świeże 10 dkg
żółtko jajek 2 sztuki
Nadzienie:
rabarbar 1/2 kg
cukier kryształ 2 łyżki
kandyzowana skórka pomarańczow 2 czubate łyżki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z rabarbarem i pomarańczą

Drożdże kruszymy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na 20 min. Dodajemy pokrojone masło i resztę składników, wyrabiamy ciasto w razie konieczności podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kosteczke, mieszamy ze skórką i dwoma łyzkami cukru.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm, wycinamy kwadraty o bokach 8/8 cm na środku kładziemy po łyżeczce owoców i zlepiamy aby wyszły trójkąty, brzegi możemy ozdobić za pomocą widelca. Smarujemy roztrzepanymi białkami, pieczemy 30-35 min w tem. 180 * C . Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.11.2013 10:24
ale połączenie :) nie jadłam takich
Janina 02.11.2013 15:04
Fajne ciasteczka;)
Stenka 02.11.2013 15:01
ciekawy przepis
bietka 02.11.2013 12:11
smaczne pierożki :)
Ola1984 02.11.2013 12:06
Lubię połączenie rabarbaru i pomarańczy. Bardzo smakowite pierożki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak