Pierożki z mięsem i brokułem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2
  • brokuł

    0,5 sztuki
  • twaróg

    1 kostka
  • cebula

  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • papryka czerwona

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • żółtk+ łyżka mleka

  • ser żółty

    150 g
  • Bazylia suszona Prymat

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierożki z mięsem i brokułem foto
Ser żółty ścieram na tarce. Czosnek obieram, kroję w drobną kosteczkę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Piersi z kurczaka oczyszczam, kroję w drobną kosteczkę i wrzucam na patelnię. Cebulę obieram siekam i dorzucam do mięsa. Całość podsmażam mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 2 - Pierożki z mięsem i brokułem foto
Następnie dodaję twaróg, całość doprawiam dość mocno do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną słodką. Brokuła gotuję na pół miękko. Ciasto francuskie rozwijam na stole i kroję na 4 (lub 6) części. Na każdy kawałek kładę sporą łyżkę farszu i dwie różyczki brokuła. Dodaję dużą szczyptę sera żółtego i zawijam pierożka zginając ciasto w pół.
Krok 3 - Pierożki z mięsem i brokułem foto
Całość na wierzchu smaruję roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka. Posypuję kolejną dużą szczyptą sera żółtego o suszoną bazylią.
Krok 4 - Pierożki z mięsem i brokułem foto
Piekę na papierze do pieczenia przez około 20-25 minut w temp 180C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 28.09.2013 10:47
ja nazwałabym to raczej mega pierożki :)
borgia 27.09.2013 20:25
Kostka czyli 25 dag? Mam na myśli twaróg... Bo kostki bywają różne - 25, 30 a nawet z mojej miejscowej mleczarni 80 ;). Będę wdzięczna za uściślenie.
matesko 27.09.2013 11:42
fajny przepis
Monia 27.09.2013 08:55
Bardzo ciekawy przepis :)
probofka 26.09.2013 23:25
bardzo to fajne
Jadwiga/Jaga85 26.09.2013 22:17
Robię podobnie. Bardzo smaczne!
Anna133 26.09.2013 21:21
alez to musi być smaczne
w mojej kuchni 26.09.2013 20:57
lubię takie smaki na talerzu...
irenka 26.09.2013 20:30
wyglądają apetycznie
Aleksandra/Olcia 26.09.2013 19:33
alez apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat