Pierożki z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 1/2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • masło

    1 łyżeczka
  • sól

  • jagody

    60 dag
  • cukier

  • woda

    1/2 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, jajka, masła, szczypty soli i wody zagniatamy wolne ciasto. Cienko rozwałkowujemy i foremką do pierogów wycinamy krążki, na nie nakładamy jagody i odrobinę cukru. Zaciskamy mocno. Wrzucamy do wrzącej, osolnej wody i przykrywamy. Gdy zagotują się, odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 2-3 minuty.Wybieramy łyżką cedzakową, osączamy i wykładamy na półmisek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 14.01.2014 21:16
To moje ulubione pierogi!!! PYCHA!
Wafelek2601 18.12.2013 20:57
Smak lata, pyszne pierożki
ONY_za_kare 22.09.2013 10:21
pyszne pierożki :)
IwonaKa 05.08.2013 13:41
pycha,moje ulubione
Aannkaa82 19.05.2013 10:11
Pyszne pierożki z jagodami :)
IKrakowianka 19.03.2013 21:35
uwielbiam takie pierogi-pychota!
wiola333 24.02.2013 13:32
mniam
Łukasz15 18.01.2013 17:59
Bardzo dobre
gosia1988 08.01.2013 20:36
pierogi z jagodami uwielbiam
cooleczka 18.10.2012 17:11
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat