Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 płat
  • pieczarki

    500 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    2-3 łyżki
  • olej

    1-2 łyżki
  • mak

    do posypania
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Zaczynamy od przygotowania farszu.
Pieczarki siekamy w cienkie plasterki, osobno kapelusze i osobno nóżki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i przesmażamy aż stracą objętość, a woda spod pieczarek odparuje.
Dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyłączamy grzanie i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm.
Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek.

Piekarnik rozgrzewamy.
Każdy pierożek smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub 220°C z funkcją góra-dół.
Najlepiej smakują podane na gorąco.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

sylwunia
sylwunia 07.02.2014 20:36
świete,chrupiące i bardzo smaczne
atort111
atort111 21.01.2014 00:33
ciekawi mnie
mufinka79 29.12.2013 18:24
Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
magdziorka6 29.12.2013 17:18
bardzo fajne
Mniam 29.12.2013 15:13
Smakowicie wyglądają te rożki.
malaczarna23 29.12.2013 10:19
apetyczne te pierożki
Aleksandra/Olcia 28.12.2013 20:50
pychotki mniam
Megg 28.12.2013 20:20
super pierożki
marcia7 28.12.2013 19:25
pyszna przekąska
Andrzej8 28.12.2013 19:23
świetne wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat