Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Pieczarki siekamy w cienkie plasterki, osobno kapelusze i osobno nóżki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i przesmażamy aż stracą objętość, a woda spod pieczarek odparuje.
Dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyłączamy grzanie i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm.
Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek.
Piekarnik rozgrzewamy.
Każdy pierożek smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub 220°C z funkcją góra-dół.
Najlepiej smakują podane na gorąco.
Smacznego!