Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto francuskie
1 płat -
pieczarki
500 g -
cebula
1 szt. -
czosnek
1 ząbek -
natka pietruszki
-
jajko
1 szt. -
mleko
2-3 łyżki -
olej
1-2 łyżki -
mak
do posypania -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Pieczarki siekamy w cienkie plasterki, osobno kapelusze i osobno nóżki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i przesmażamy aż stracą objętość, a woda spod pieczarek odparuje.
Dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyłączamy grzanie i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm.
Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek.
Piekarnik rozgrzewamy.
Każdy pierożek smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub 220°C z funkcją góra-dół.
Najlepiej smakują podane na gorąco.
Smacznego!
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)