Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki kruche z konfiturą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 220 g
masło 150 g
cukier puder 80 g
jajko 2 szt.
konfitura 1 opak.
orzechy laskowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki kruche z konfiturą

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypuję do miski, dodaję kawałki schłodzonego masła, cukier puder i jedno jajko. Wszystkie składniki wyrabiam mikserem na gładkie ciasto. Przykrywam miskę i wstawiam na pół godziny do lodówki. Ciasto wałkuję na posypanym mąką blacie na cienki placek. Przy brzegu układam łyżeczką porcje konfitury.
Krok 1 - Pierożki kruche z konfiturą foto
2
Zawijam brzegi ciasta z nadzieniem, za pomocą lejka wycinam pierożki. Smaruję wszystkie ciastka roztrzepanym jajkiem i posypuję posiekanymi orzechami.
Krok 2 - Pierożki kruche z konfiturą foto
3
Układam pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 175*C piekarnika i piekę ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Krok 3 - Pierożki kruche z konfiturą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria2911 04.10.2012 10:30
moje ulubione
daria2911 04.10.2012 10:30
moje ulubione
Lemon 04.10.2012 10:07
świetne
Ola1984 04.10.2012 10:03
Pysznie się zapowiada :)
Poison1988 04.10.2012 09:59
Aż chce się poczęstować :D
GOSIA18 04.10.2012 09:53
pyszności
KasiaK90 04.10.2012 09:53
muszą być pyszne z tą posypką orzechową;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak