pierożki kokosowe z gałką muszkatołową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • masło

    13 dag
  • śmietana kwaśna

    130 ml
  • drożdże

    1 dag
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    pół łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    1 szklanka
  • żółtko jaja

    1 szt
  • miód

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w śmietanie dodać do mąki wymieszanej z gałką muszkatołową, przesiekać z masłem i zagnieść ciasto.w rondlu zagrzać miód,wsypać wiórki, wymieszać na gęstą masę, dodać żółtko.Mieszać trzymając na minimalnym płomieniu,nie dopuścić do zagotowania, odstawić ostudzić.Ciasto rozwałkować wykroić szklanką kółka na każde nałożyć nadzienie i zalepić pierożki.Układać na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku.Po wyjęciu natychmiast posypać cukrem pudrem z wanilią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kamyk 21.01.2012 16:39
lubię takie innowacje
Ewelina47 24.09.2011 19:44
ciekawe
Grazyna0211 01.06.2011 17:49
świetny pomysł
AgaS10 28.05.2011 14:47
oryginalnie:)
Ewelina38 17.05.2011 20:17
super połączenie - koniecznie do zrobienia
Ania67 15.05.2011 10:26
Super- ciekawe połączenie smaków
Emilia22 06.04.2011 18:28
bardzo fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat