Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki drożdżowe z serem (ciasto)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 625 ml
margaryna w kostce 100 g
cukier 50 g
jajko 1
drożdże 50 g
mleko 250 ml
sól do smaku
białko 1
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki drożdżowe z serem (ciasto)

Przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. (przepis znajdziecie w moim profilu). Margarynę, cukier i jajo utrzeć na puszystą masę, dodać do rozczynu resztę mleka, pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wałkować prostokąt o grubości 0,5cm, kroić na kwadraty o boku 8cm. Na środku każdego kwadratu kłaść masę serową. Rogi kwadratów sklejać na wierzchołkach. Kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę, a gdy podrosną posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 30 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak