Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki drożdżowe z mięsem mielonym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 30 dag
drożdże 1/2 kostki
sól 1 łyżeczka
woda 150 ml

farsz

mięso mielone 0,5 kg
papryka 2 sztuka
cukinia 1/2 sztuka
ser żółty 15 dag
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
kostka mięsna 1 sztuka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki drożdżowe z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Makę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, drożdże rozpuszczamy w ciepłej przegotowanej wodzie dodajemy do mąki, ugniatamy ciasto, które umieszczamy w wiekszej misce przykrywamy ścierka i odstawiamy do ciepłego miejsca do momentu aż wyrośnie. Gdy ciasto będzie gotowe, rwiemy je po kawałku wałkujemy i wycinamy z niego koła
Krok 1 - pierożki drożdżowe z mięsem mielonym  foto
2
Paprykę pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę, cukinię obieramy ze skórki, pozbawiamy miąższu, kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku zalewamy pomidorami z puszki, dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem kostki mięsnej, Mięso mielone podsmażamy z dodatkiem cebuli, gotowe dodajemy do podduszonych warzyw, dodajemy starty na tarce ser żółty, mieszamy dusimy do momentu aż warzywa zmiękną, na koniec przyprawiamy do smaku według uznania, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięty farsz umieszczamy na wyciętym cieście , tak aby mozńa je było skleić.
Krok 2 - pierożki drożdżowe z mięsem mielonym  foto
3
Ciasto na kształt pierożka brzegi dobrze jest łączymy widelcem aby w trakcie pieczenia brzegi się nie rozłączyły
Krok 3 - pierożki drożdżowe z mięsem mielonym  foto
4
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do momentu aż ciasto się zarumieni w tem 180 stopni
Krok 4 - pierożki drożdżowe z mięsem mielonym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.07.2014 12:56
Bardzo fajne
Wacław 26.07.2014 12:39
na pewno są smaczne
karolina1869 25.07.2014 08:36
ok 20 g drożdży
Krystyna32 25.07.2014 06:53
bardzo smaczne
ben-ka 24.07.2014 22:32
Masz na myśli 5 dag drożdży? bo kostki mogą być różnej gramatury,a pierożki pewnie bardzo smaczne Ci wyszły.
Renata22 24.07.2014 21:36
apetyczna sprawa;)
Stenka 24.07.2014 20:57
ciekawy przepis
mirosława4 24.07.2014 19:34
takich jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak