Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki drożdżowe z fetą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt.
masło 1/8 kostki
sól do smaku
drożdże 1/4 szt.
mąka pszenna 1.5 szkl.
mleko 0.5 szkl.
ser feta 3 op.
szczypiorek do smaku
natka pietruszki do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki drożdżowe z fetą

Margarynę pokroić,posiekać z mąką.Drożdże rozpuśćić w mleku.Do maki dodajemy żółtka,mleko i szczyptę soli.Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.Podstpujemy mąką.Wałkujemy ciasto,wycinamy kółka.Szczypiorek i natkę pietruszki należy opłukać,drobno posiekać i dodać do rozdrobnionego (np.przy pomocy widelca) sera feta.Mieszamy.W środek kółek wkładamy porcję farszu z sera.Sklejamy pierożki.Smażymy w dużej ilości rozgrzanego oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 02.12.2012 11:45
pyszne pierożki
Mariposas 09.11.2012 21:05
fajny pomysł z farszem z fety
Botwinka 09.11.2012 19:42
drożdze o wadzie 10 dag - 1/4 = 2,5 dag, oraz masło 25 dag , tego masła 1/8.
SmacznaPyza 09.11.2012 19:32
ile to jest 1/4 sztuki drożdży - bo u mnie są w sprzedaży w kostkach i to różnej wielkości... Masła też mają różne wagowo opakowania.
uqash24 09.11.2012 18:34
ZJADŁBYM TAKIE PIEROŻKI :)
Henryka2 09.11.2012 17:53
Gdyby jeszcze zdjęcie było lepsze...
Marta1986 09.11.2012 17:32
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak