Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 ml
drożdże 40 g
jaja 2
cukier 20 g
sól do smaku
mleko 200 ml
margaryna w kostce 130 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 g
cukier do smaku
białko 1
tłuszcz do formy 1
porzeczki czarne 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkami

Wszystkie składniki włożyć do miski razem z pokruszonymi drożdżami i stopionym ciepłym tłuszczem, dokładnie ciasto wyrobić. Przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować prostokąt grubości o,5cm, podzielić na kwadraty o boku 10cm. Na środku każdego kwadratu kłaść porzeczki wymieszane z cukrem i bułką tart ą. Zlepić na wierzchołkach rogi kwadratu i układać dość luźno na wysmarowanej tłuszczem blasze. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbitym białkiem i posypać cukrem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak