Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    0,5 kg
  • cebula

    2 szt.
  • jajko

    3 szt
  • twaróg

    100 gram
  • mąka

    0,5 kg
  • mleko

    1.5 szklanki
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • olej

  • sól

  • pieprz

  • woda

    1,5 (wrząca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, mleko łączymy z wodą, olejem i 1 jajkiem. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy na bok. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy, dodajemy szpinak i ponownie podsmażamy przez ok 10 minut na wolnym ogniu. Wbijamy 2 jajka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ząbki czosnku obieramy i siekamy na drobno, dodajemy pokruszony twaróg i mieszamy wszystko ze szpinakiem. Ciasto na pierogi cienko wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Na krążki nakładamy farsz i i zlepiamy pierogi.
W garnku gotujemy posoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotujemy kilka minut i następnie wykładamy na patelnię i podsmażamy kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

19.08.2016 22:01
pyszne pierozki:-)

IZABELA29

07.02.2014 15:28
muszą byc pyszne

ben-ka

07.02.2014 09:25
Lubię pierożki ze szpinakiem i czasami robię z fetą.

IKrakowianka

25.12.2013 16:39
świetne są takie pierogi

Motorek

10.12.2013 08:40
lubię pierożki ze szpinakiem

Ewelina38

05.09.2013 10:30
ależ bym takich pierożków pojadła, niestety u mnie w domu tylko ja lubię szpinak....

Norgiusz

29.08.2013 15:40
coś dla mnie :)

Ada-Gaba

11.08.2013 15:45
pyszne pierogi

mysza75

08.08.2013 12:06
Jakie to dobre

Renata22

04.07.2013 18:46
och, moje smaki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat