Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami i bananami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 szt
puree z dyni 150 ml
woda ciepła 150 ml
masło 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki

pozostałe składniki

banan 2 szt
śliwki węgierki 15-20 szt
migdały 15-20 dag
śmietana
cukier puder 2-3 łyżki
cukier trzcinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami i bananami

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, jajko i pure z dyni.
Krok 1 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
2
Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać masło, rozpuścić. Następnie połączyć ze składnikami w misce.
Krok 2 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
3
Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
Krok 3 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
4
Banany obrać ze skórki i pokroić w 1 cm krążki. Śliwki rozmrozić i podzielić na połówki. Migdały wsypać do kubeczka, zalać wrzątkiem, usunąć skórkę.
Krok 4 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
5
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na połowie ułożyć po plasterku banana i połówce śliwki.

W miejsce pestki włożyć po całym lub połówce obranego migdała.
Krok 5 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
6
Przykryć drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić, układając na posypanej mąką desce.

Partiami wrzucać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 6 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 27.06.2017 00:14
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak