Pierogi ze śliwkami i bananami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • puree z dyni

    150 ml
  • woda ciepła

    150 ml
  • masło

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • sól

    1/4 łyżeczki

pozostałe składniki

  • banan

    2 szt
  • śliwki węgierki

    15-20 szt
  • migdały

    15-20 dag
  • śmietana

  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • cukier trzcinowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, jajko i pure z dyni.
Krok 2 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać masło, rozpuścić. Następnie połączyć ze składnikami w misce.
Krok 3 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
Krok 4 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
Banany obrać ze skórki i pokroić w 1 cm krążki. Śliwki rozmrozić i podzielić na połówki. Migdały wsypać do kubeczka, zalać wrzątkiem, usunąć skórkę.
Krok 5 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na połowie ułożyć po plasterku banana i połówce śliwki.

W miejsce pestki włożyć po całym lub połówce obranego migdała.
Krok 6 - Pierogi ze śliwkami i bananami  foto
Przykryć drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić, układając na posypanej mąką desce.

Partiami wrzucać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 27.06.2017 00:14
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat