Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkalnki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
gorąca woda ok 1 szkalnka
jajko 1 szt
sól szczypta

Nadzienie

śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami

1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
2. Śliwki umyć, przekroić na pół.
3.Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy połówkę śliwki, zlepiamy boki.
4. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.12.2016 13:34
takich jeszcze nie jadłam
mirosława4 28.12.2016 11:36
apetyczne !
pestka 28.12.2016 10:44
bardzo smaczne , też takie lubię
jan_mag 28.12.2016 09:37
Proste i smaczne a i w przygotowaniu nic skomplikowanego :)
Babeczka35 28.12.2016 08:10
Lubię takie pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak