Pierogi ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    5 szt
  • jajko

    1 szt
  • śliwki

    25 szt
  • sól

    wg uznania
  • cukier

    wg uznania
  • woda

    0,5 (wrząca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypujemy mąkę robimy w niej wgłębienie , wbijamy jajko do środka , mieszamy pomalutku wlewając szklankę gorącej wody i wyrabiamy ciasto . Następnie wałkujemy i np. szklanką wycinamy kółka , na środek dajemy połówkę śliwki musimy złożyć na pół i zlepić by podczas gotowania się nie rozkleiły. Pierogi gotujemy w osolonej lekko wodzie , od czasu do czasu sprawdzamy czy nam zmiękły . Gdy już mamy gotowe podajemy na talerze i posypujemy cukrem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ElizaT 10.10.2012 11:00
pyszne
leonkot 24.09.2012 19:30
pięknie wyglądają
Kas2 28.08.2012 21:22
super, ze śliwkami jeszcze nie jadłam
reniatka 23.08.2012 10:10
mniam już dawno nie jadłam takich
caralajna 22.08.2012 11:17
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat