Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi zawijane z ziemniakami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 0,5 kilogram
woda letnia 1 szklanka
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta

farsz

ziemniaki młode 1 kilogram
cebula 2 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej do smażenia 1 do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi zawijane z ziemniakami

Ziemniaki i cebulę zcieramy ja na placki ziemniaczane. Dodajemy przyprawy (pieprz,sól,ewentualnie rozmaryn, tymianek). Całość należy podsmażyć cały czas mieszając, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości, ale nie były całkowicie usmażone. (masa powinna być dość gęsta, kleista) Wystudzić.
Zagniatamy ciasto na pierogi.Rozwałkowujemy na prostokąty, na których powierzchnie nakładamy farsz ziemniaczany. Aby łatwiej było rozprowadzić kleisty farsz po cieście można łyżkę zanurzyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane prostokąty z farszem zawijamy jak roladę czy makowiec sklejając brzegi. Rolady pierogowe gotujemy a gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy i kroimy na krążki ok.1,5 - 2 cm.
Pierogi można robić też w tradycyjnej formie półksiężyca.
Podajemy na gorąco polane zeszkloną cebulą lub skwarkami. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 29.03.2014 09:48
nie spotykane ,w sumie nigdy takiego dania nie widziałam ,muszę wypróbować
Lis 28.03.2014 21:38
Fajny pomysł:)
Stenka 28.03.2014 21:22
ciekawy przepis
Kolorowa 28.03.2014 20:53
Wyglądają ciekawie.
Kuchenka 28.03.2014 20:11
no super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak