Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 g
woda gorąca 250 ml
sól 1/3 łyżeczki
olej 1 łyżka

farsz

ziemniaki 800 g
cebula biała 2 szt
czosnek 1 ząbek
masło
sól i pieprz

do podania

skwarki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami

Kroki postępowania

2
Cebulę obieramy. kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na rozgrzanym maśle na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 1 - Pierogi z ziemniakami foto
4
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy.
Przestudzoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ziemniaków, doprawimy świeżo mielonym pieprzem - farsz ma być pikantny, mieszamy.
Krok 2 - Pierogi z ziemniakami foto
5
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy gorącą wodę i olej - zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrwawmy krążki.
Krok 3 - Pierogi z ziemniakami foto
6
Na każdy krążek nakładamy farsz ziemniaczany.
Krok 4 - Pierogi z ziemniakami foto
7
Zlepiamy boki formując pierożki.
Krok 5 - Pierogi z ziemniakami foto
8
Pierogi gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie na niewielkim ogniu.
Krok 6 - Pierogi z ziemniakami foto
9
Podajemy ze skwarkami. Smacznego
Krok 7 - Pierogi z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 29.12.2016 15:26
pyszne pierożki
Diana Rusiłowicz 28.11.2016 00:43
Apetyczna propozycja :)
Babeczka35 19.11.2016 22:12
Pyszne są takie pierogi.
halina17 19.11.2016 18:03
Dobre pierogi.
Renata9 19.11.2016 16:06
Smaczne pierogi
Madzai 19.11.2016 14:19
Bardzo ciekawe
KORAL 19.11.2016 12:48
Uwielbiam takie, smacznie wyszły, chętnie bym spróbowała :)
cukiereczek 19.11.2016 12:34
domowe,smaczne,tradycyjne
w mojej kuchni 19.11.2016 12:10
same pyszności pierogowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak