Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z wątróbką, musem jabłkowym i świeżym lubczykiem.
2.Kroimy wątróbkę w duże kawałki a cebulę w drobną kostkę.
3.Podsmażamy wątróbkę z cebulą na oliwie ale nie za długo żeby nie była twarda.
4.Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
5.Tak przygotowaną wątróbkę mielimy w maszynce.
6.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
7.Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy jabłka przez ok. 10 min-trzeba pilnować żeby się nie przypaliły (jeśli nie są wystarczająco słodkie dosładzamy cukrem).
8.Zagniatamy ciasto na pierogi.
9.Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 mm.
10.Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty 5 cm/5 cm nakładamy farsz i zlepiamy po przekątnej aby wyszły trójkąty.
11.Pierogi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie aż wypłyną na wierzch.
12.Siekamy lubczyk.
13.Na talerz nakładamy mus jabłkowy, następnie pierogi i całość posypujemy lubczykiem.