Pierogi z wątróbką, musem jabłkowym i świeżym lubczykiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    200 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    150 ml

Składniki na farsz

  • wątróbka

    500 gram
  • mleko

    200 ml
  • cebula

    1 sztuka
  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Składniki na mus

  • jabłka

    3 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Wątróbkę myjemy i zalewamy mlekiem(na ok. 1h ).
2.Kroimy wątróbkę w duże kawałki a cebulę w drobną kostkę.
3.Podsmażamy wątróbkę z cebulą na oliwie ale nie za długo żeby nie była twarda.
4.Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
5.Tak przygotowaną wątróbkę mielimy w maszynce.
6.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
7.Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy jabłka przez ok. 10 min-trzeba pilnować żeby się nie przypaliły (jeśli nie są wystarczająco słodkie dosładzamy cukrem).
8.Zagniatamy ciasto na pierogi.
9.Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 mm.
10.Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty 5 cm/5 cm nakładamy farsz i zlepiamy po przekątnej aby wyszły trójkąty.
11.Pierogi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie aż wypłyną na wierzch.
12.Siekamy lubczyk.
13.Na talerz nakładamy mus jabłkowy, następnie pierogi i całość posypujemy lubczykiem.
lusia13531
Lubczyk najlepiej świeży.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 17.07.2015 12:05
takich nigdy nie jadłam;)
Justi2401 17.07.2015 10:24
Bardzo smaczne pierogi ;) Koniecznie muszę spróbować.
Ewa Wojtaszko 16.07.2015 21:39
w życiu nie jadłam takich pierożków,,ciekawy farsz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat