Pierogi z waniliowym serkiem i sosem z czerwonego wina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • jajka

    3 szt
  • sól

  • oliwa

    3 łyżki
  • wino czerwone

    200 ml
  • miód

  • cynamon Prymat

  • kardamon

  • skórka z cytryny

  • ser biały

    300 g
  • cukier

  • cukier waniliowy

  • jajko

  • maliny

    100 g
  • Goździki całe Prymat

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pyszne pierogi ze słodkim waniliowym twarogiem, na fenomenalnym sosie z czerwonego wina z malinami. To są "moje smaki". Tradycja i odrobina nowoczesności,to jest to co lubię.
300 g mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
odrobina soli

Składniki wszystkie razem zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na ok 30 min. Po upływie tego czasu podzieli na 2 -3 części. Podsypać delikatnie mąką i bardzo cienko rozwałkować. Wycinamy kółka np szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy. Ciężko mi powiedzieć ile dokładnie farszu nam jest potrzeba. Czasami mi starcza ta ilość, czasami improwizuję np z owocami, dżemem...


300 g sera białego

cukier waniliowy

cukier

1 jajko

można dodać jeszcze np rodzynki


Ser zemleć w maszynce do mięsa, można przepuści przez praskę do ziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem i mieloną wanilią na koniec dodać całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe.



200 ml wina czerwonego u mnie czerwone wino Celebro

cukier lub miód

skórka z cytryny

4 szt goździków

kardamon mielony

imbir

cynamon

ok100 g malin


Sos zaczynamy robić od typowego grzańca. Czyli wlewamy wino do garnka, słodzimy je do smaku miodem bądź cukrem, dodajemy odrobinę kardamonu, imbiru, skórkę otartą z ok połowy cytryny, goździki, cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy redukując ilość wina. Trwa to ok 15 min na umiarkowanym ogniu. Dodajemy maliny Ja miałam mrożone i wrzuciłam 2 duże garście. Gotujemy kilka min do delikatnego zgęstnienia. Próbujemy i doprawiamy do smaku przyprawami (jeżeli jeszcze czegoś nam tu brakuje).
Przecieramy przez sito. Gotowy sos wylewamy na talerze i układamy nasze pirogi.
Gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 09.10.2013 13:58
Fajne te pierogi :)
Jadwiga/Jaga85 08.10.2013 22:09
Wyglądają super
Kolorowa 08.10.2013 22:04
łady kształt

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat