Pierogi z truskawkami- delikatne ciasto maślane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto (ok. 100 małych pierogów)

  • mąka pszenna

    65 dag
  • masło

    7 dag
  • woda ciepła

    400 ml
  • sól

    szczypta

Składniki pozostałe

  • truskawki

    1/2 kg
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier puder

  • jogurt grecki

  • mięta liście

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut.

W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich mąkę ziemniaczaną.

Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować, podsypywać mąką aby się nie przykleiło. Wykrawać krążki małą szklanką. Nadziewać kawałkami truskawek.
Gotować we wrzącej wodzie- ok. 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 20.06.2015 16:05
apetyczne domowe pierożki
Wafelek2601 20.06.2015 15:43
Aż chce się jeść
Aannkaa82 20.06.2015 15:20
świetne pierożki
mirosława4 20.06.2015 14:43
dawno nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat