PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szklanka soczewicy

    1 szklanka
  • cebula

    2
  • czosnek

    3 ząbki
  • tymianek

    świezy lub suszony
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę moczymy 2-3 godziny. Po wymoczeniu wymieniamy wodę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok.30 min).
Drobno posiekaną cebulę smażymy, jak zwykle, na złoto z dwoma ząbkami posiekanego czosnku. Gdy cebula będzie gotowa wrzucamy na nią soczewicę dodajemy drobno pokrojony i rozgnieciony z solą ząbek czosnku i tymianek. Chwilę podsmażamy (można dodać odrobinę masła) doprawiając solą i pieprzem.
Ugniatamy farsz. farszu. W tym celu możemy go rozgnieść widelcem, zmiksować lub przepuścić przez maszynkę i gotowe.
Przepis na ciasto wg przepisu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 28.05.2012 18:01
Soczewicę gotuję zawsze bez moczenia
szajba2 14.09.2011 16:15
wolę ruskie
Barbara55 02.09.2011 15:43
o jej to nie dla mnie
rakow2 11.03.2011 16:16
soczewicy nie jadłam
Zofia12 25.04.2010 20:31
Coś w moim stylu, bardzo oryginalne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat