Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz

soczewica 1 kg
cebula 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

ciasto

mąka pszenna 1 kg
jaja 2 szt
woda letnia 1/2 szkl.

Porada

Pierogi podawaj polane podsmażoną cebulką. Smacznego

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą

Farsz: soczewice ugotuj,ostudź w międzyczasie pokrój cebulkę i posmaż, jak soczewica ostygnie przemiel ją. Wymieszaj soczewicę z cebulką dodaj sól i pieprz do smaku.
Ciasto: mąkę wymieszaj z jajami i dodawaj letniej wody aż do uzyskania masy odpowiedniej do ulepienia pierogów.Rozwałkuj ciasto szklanką wykrój krążki nadziej farszem i zlep.
Gotowe pierogi wrzucaj na wrzącą wodę, poczekaj aż wypłyną zmniejsz ogień i gotuj ok. 5min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak