Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3-4 szkl
jajko 1 szt
olej 1 łyżka
woda 1 szkl
soczewica 1 szkl
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą

Ciasto na pierogi:

1 szkl. maki mieszamy z 1 szkl. gorącej wody, następnie dodajemy resztę maki, jajko i olej – wyrabiamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut.
Soczewice zalewamy 2 szkl. wody i gotujemy do momentu aż będzie bardzo miękka. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, podsmażamy na oleju. Do ugotowanej soczewicy dodajemy polowe z usmażonej cebuli (resztę zostawiamy jako omastę do pierogów) i przyprawy - miksujemy.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Gotowe pierogi podajemy z usmażoną cebulka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 14.02.2014 18:11
świetne pierogi
Olga_SK 14.02.2014 15:33
To chyba moje ulubione pierogi :)
Łucja 14.02.2014 10:06
świetne pierożki :)
teresza 13.02.2014 19:25
pyszne pierogi
Krzysztof15 13.02.2014 19:19
bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak