Pierogi z serem korycińskim i palonym masłem Marcina Budynka

Pierogi z serem korycińskim i palonym masłem Marcina Budynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
  • Ser Koryciński naturalny świeży

    300 g
  • kwaśna śmietana

    40 g
  • orzechy włoskie

    prażone 20 g
  • miód

    10 g
  • syrop sosnowy

    10 ml
  • masło

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę z solą zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ścierką i odkładamy w chłodne miejsce, aby odpoczęło. Ser koryciński miksujemy z kwaśną śmietaną, miodem, syropem z sosny i rozdrobionymi prażonymi orzechami włoskimi. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy farsz, a następnie formujemy pierogi i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty. Masło roztapiamy, gotujemy ok. 5 minut, aż do uzyskania orzechowego zapachu i brązowego koloru. Gotowane pierogi polewamy palonym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

23.12.2015 17:54
same pyszności do zjedzenia

Renata9

23.12.2015 15:54
Takich pierogów jeszcze nie jadłam

IZABELA29

23.12.2015 14:00
na pewno pyszne

sliwka

23.12.2015 13:41
pychotka;))

kasiaw

23.12.2015 12:32
ale narobilaś mi ochoty :)

bertpvd

23.12.2015 10:09
wspaniały przepis

gosia1988

23.12.2015 09:58
rewelacyjne :)

Madzai

23.12.2015 09:54
Chętnie bym zjadła :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat