Pierogi z serem i gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • woda

    200 ml
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • sól

    0,5 łyżeczki

Nadzienie

  • ser biały

    30 dag
  • jajko

    1 szt
  • gruszki

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1-2 łyżeczki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • bakalie

    2-3 łyżki( suszona miechunka)
  • masło

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z serem i gruszkami foto
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, dodać jajko, ciepłą wodę i śmietanę.
Krok 2 - Pierogi z serem i gruszkami foto
Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię, pozostawić na pół godziny.
Krok 3 - Pierogi z serem i gruszkami foto
Farsz
Przeciśnięty przez praskę ser włożyć do miski, dodać jajko, cynamon i cukier z ziarenkami wanilii, wymieszać.
Krok 4 - Pierogi z serem i gruszkami foto
Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, połączyć z serem, dodać pokrojoną miechunkę, wymieszać. ( Do sera można dodać więcej cukru lecz u mnie były bardzo słodkie gruszki)
Krok 5 - Pierogi z serem i gruszkami foto
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i na każdy włożyć porcje nadzienia.
Krok 6 - Pierogi z serem i gruszkami foto
Bardzo dokładnie zlepić. Partami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać rumianym masełkiem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 28.06.2017 02:30
pyszne pierogi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat