Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i gruszkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 szt
woda 200 ml
śmietana gęsta 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki

Nadzienie

ser biały 30 dag
jajko 1 szt
gruszki 2 szt
cukier waniliowy 1-2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
bakalie 2-3 łyżki( suszona miechunka)
masło
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i gruszkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, dodać jajko, ciepłą wodę i śmietanę.
Krok 1 - Pierogi z serem i gruszkami foto
2
Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię, pozostawić na pół godziny.
Krok 2 - Pierogi z serem i gruszkami foto
3
Farsz
Przeciśnięty przez praskę ser włożyć do miski, dodać jajko, cynamon i cukier z ziarenkami wanilii, wymieszać.
Krok 3 - Pierogi z serem i gruszkami foto
4
Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, połączyć z serem, dodać pokrojoną miechunkę, wymieszać. ( Do sera można dodać więcej cukru lecz u mnie były bardzo słodkie gruszki)
Krok 4 - Pierogi z serem i gruszkami foto
5
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i na każdy włożyć porcje nadzienia.
Krok 5 - Pierogi z serem i gruszkami foto
6
Bardzo dokładnie zlepić. Partami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać rumianym masełkiem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem.
Krok 6 - Pierogi z serem i gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 28.06.2017 02:30
pyszne pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak