Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i daktylami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 1 szkl
mąka tortowa 1 szkl
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
woda gazowana 100 ml
gorąca woda 100 ml

Nadzienie

ser biały 30 dag
cukier 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 szt
daktyle 10 szt

Pozostałe składniki

miód
sól do smaku

Porada

Pierogi z serem, cynamonem i daktylami są wspaniałym daniem na słodko. Można je podawać z miodem, syropem klonowym lub masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i daktylami

Kroki postępowania

1
Do mąki wbić jajko, dodać oliwę, wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.
Krok 1 - Pierogi z serem i daktylami foto
2
Ser biały włożyć do miski, rozdrobnić widelcem, dodać jajko, cukier i cynamon, utrzeć.
Krok 2 - Pierogi z serem i daktylami foto
3
Daktyle pokroić w pół krążki, połączyć z serem, wymieszać.
Krok 3 - Pierogi z serem i daktylami foto
4
Ciasto rozwałkować i szklaneczką wykrawać krążki.
Krok 4 - Pierogi z serem i daktylami foto
5
Ułożyć porcję farszu.
Krok 5 - Pierogi z serem i daktylami foto
6
Krążek złożyć na pół i dokładnie zlepić.
Krok 6 - Pierogi z serem i daktylami foto
7
Partiami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 7 - Pierogi z serem i daktylami foto
8
Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać miodem, podawać.
Krok 8 - Pierogi z serem i daktylami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.10.2016 22:15
znakomite pierogi
Klausia 13.05.2016 15:11
To musi być dobre :)
IKrakowianka 27.05.2015 10:20
ciekawa propozycja
w mojej kuchni 27.05.2015 01:06
dobre danie obiadowe
cooked 26.05.2015 21:40
muszą być przepyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak