Pierogi z porem, jajkami, twarogiem i ziemniakami

Pierogi z porem, jajkami, twarogiem i ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    3 szklanki
  • woda zimna

    1 szklanka
  • sól

    1/2 łyżeczki

farsz

  • ziemniaki

    400 g (obrane)
  • twaróg

    280- g
  • jajko

    3
  • cebula

    100 g (obrana)
  • por

    100 g (biała i zielona część po poł)
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pierogi z porem, jajkami, twarogiem i ziemniakami

FARSZ: Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i gorące dokładnie rozbijamy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie dokładnie wszystko ubijamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy 5 minut na rozgrzanym oleju. Pora kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli i razem smażymy jeszcze 5 minut. Do usmażonych dodajemy tymianek, czosnek i pieprz ziołowy, mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy, dodajemy do farszu. Cebulę z porem oraz posiekane jajka dodajemy do ziemniaków, całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem i porwanym na mniejsze kawałki świeżym lubczykiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Lis 08.06.2017 13:44
Super pomysł:)
Agata B 03.03.2016 22:10
polecam wypróbować :)))
Ada-Gaba 03.03.2016 21:14
takich jeszcze nie jadłam
Pani Domu 03.03.2016 09:04
super pierożki
Ela427 03.03.2016 09:02
ciekawe połączenie farszu
Ola1984 03.03.2016 09:01
Ciekawy pomysł na pierogi :)
paulina2157 03.03.2016 07:38
bardzo ciekawe to połączenie składników farszu
krokus 02.03.2016 23:14
ciekawy przepis
Wiktoria29 02.03.2016 20:42
fajny pomysł na farsz
adelajda 02.03.2016 19:10
Super nadzienie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat