Pierogi z opieńkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    0.5 kg
  • szczypior

    1 pęczek
  • czosnek

    3 ząbki
  • pieprz do smaku

  • masło do smażenia

  • mąka

    3 filiżanki
  • woda zimna

    1 szklanka
  • wrzątek

    0,3 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • opieńki

    1 suszone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z opieńkami foto
Opieńki namaczamy 2-3 godziny wcześniej. Jeśli mam dobre grzyby, nie „skamieniałe” przy suszeniu, nie gotuję ich. Duszę je razem z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem i to wystarczy.
Krok 2 - Pierogi z opieńkami foto
Do całości sypię pieprz do smaku i poszatkowaną kapustę kiszoną.
Krok 3 - Pierogi z opieńkami foto
Całość duszę aż będzie miękki, aż zacznie się rozpadać.
Krok 4 - Pierogi z opieńkami foto
Farsz wystudzam. Zagniatam ciasto na pierogi. Nie będę tu przytaczać ponownie przepisu na ciasto zalewane wrzątkiem. Znajdziecie go w moim przepisie na pierogi z serem i cząbrem. Lepię pierogi, nadziewając je farszem. Nie mielę farszu w maszynce do mięsa. Lubię gdy opieńki są miękkie ale wyczuwalne w całości.
Krok 5 - Pierogi z opieńkami foto
Gotuję je w osolonym wrzątku przez 4-5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 6 - Pierogi z opieńkami foto
Podaję z masełkiem, posypane szczypiorkiem lub skwarkami. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula87 04.10.2013 18:23
wpraszam się na te pierogi
Ania321 04.10.2013 14:08
takich pierogów jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :)
nutellla 04.10.2013 13:35
moja babcia takich nie robi, smaczne :)
Izabela9 04.10.2013 12:59
Smaczne, z opieńkami jeszcze nie jadłam.
gibli 04.10.2013 12:49
smaczne pierożki:)
Gracer 04.10.2013 12:40
rewelacyjne pierogi
ana1 04.10.2013 12:22
smakowite pierogi
sylwia_mc 04.10.2013 11:39
Wyglądają apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat