Pierogi z morelami

Pierogi z morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • morele

    5-6 sztuk
  • masło klarowane

    do polania
  • cukier trzcinowy

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z morelami foto
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,dodać masło zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto
Krok 2 - Pierogi z morelami foto
Przygotowane ciasto rozwałkować wycinać kółka dużą szklanką,w trakcie podsypać delikatnie mąką aby nie kleiło się do stolnicy.
Krok 3 - Pierogi z morelami foto

Na każde kółeczko nakładać pokrojone w kostkę lub paski morele zlepiać brzegi
Krok 4 - Pierogi z morelami foto
wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Odcedzić układać na talerze polać roztopionym masłem i posypać grubo cukrem.Podawać od razu po przyrządzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joannasz3190 11.08.2014 14:44
Super pomysł :)
Izabela77 11.08.2014 14:05
pyszne pierogi;)
berys18 11.08.2014 13:47
świetne pierogi
Ania321 11.08.2014 12:22
z morelami jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję :)
Adamorek 11.08.2014 11:24
dzieciaki je uwiebają z bitą smietną
Renata9 11.08.2014 10:35
nigdy nie jadłam pierogów z morelami, ale w Twoim wykonaniu są na pewno pyszne :-)
AnnieB 11.08.2014 10:08
nigdy nie jadłam z morelami! muszę spróbować
ben-ka 11.08.2014 10:02
Z morelami jeszcze nie robiłam,a lubię pierogi z owocami.
Pyszota 11.08.2014 09:59
pysznie wygląda
mysza75 11.08.2014 09:58
apetyt mi zrobiłaś, fajne nadzienie z morelami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat